1957 – Den første detektiven

Detektiven Svein Hole

Det var en gang en hardfør Veterinær ved navn Svein Hole.

Året var 1957, og Hole hadde flyttet med sin familie fra Saltdal til Bodø. Han skulle starte i sin nye jobb som kontrollveterinær for Byveterinærkontoret. Da den forventningsfulle familien kom til Bodø var ikke leiligheten de skulle bo i innflyttingsklar. I tre måneder bodde Holes familie på tre i et laboratorium på 35m². Kontoret ble brukt som soverom og laboratoriet ble omgjort til et kjøkken. Det var lite og trangt, men familien var ved godt mot.

Hole fikk ansvar for den kommunale næringsmiddelkontrollen, og hovedaktiviteten bestod av kjøttkontroll ved slakting av husdyr. På den tiden var laboratoriet kun stort nok til å brukes til trikinkontroll og kokeprøver av svinekjøtt. Veterinæren hadde ikke mye utstyr, men han hadde tilgang til et trikinoskop, tørrsterilisator, et vannbad og et inkubatorskap. Med pionerånd og blanke ark, gikk den første detektiven i hvitt helhjertet inn for å holde folk og næring i nord trygg og frisk.

Hadde han det som skulle til for å lykkes? Kunne det drives et laboratorium med et slikt utgangspunkt? Følg med oss i historien videre.