Fra stamfisk til slakteri – Total leverandør til sjømat- og oppdrettsnæringen
Labora har en fiskehelsetjeneste med erfarne veterinærer og fiskehelsebiologer med omfangsrik kjennskap til utfordringene i bransjen og de lokale forholdene. Med et stødig laboratorium i ryggen som er akkreditert for mange analyseparametere innen kjemi, mikrobiologi og molekylærbiologi, kan vi tilby sjømatnæringen et helhetlig tilbud av fiskehelsetjenester, analyser og næringsmiddelhygiene.
Labora tar oppdrag i hele Nord-Norge, og utfører fiskehelsetjenester og analyser for alle ledd i sjømatnæringen, fra stamfiskanlegget til slakteriet.
Fiskehelsetjenesten leverer helsekontroll, gir råd for å forebygge og hindre spredning av fiskesykdom og smitte, tar prøveuttak til diagnostikk, tolker prøveresultat, skriver resepter for legemidler og attesteringer, utfører hygienekontroller og holder kurs. Fiskehelsepersonellet er også i beredskap og klar til å rykke ut på akuttbesøk om krisen først oppstår.
For å forebygge og avdekke sykdomsorganismer (bakterier, virus og parasitter) i fisk, tilbyr Labora et bredt spekter av undersøkelser, mikrobiologiske og molekylærbiologiske analyser og histologitjenester:
- Obduksjon/makroskopiskundersøkelse
- Histologisk undersøkelse
- Undersøkelse av hudparasitter
- Mikrobiologiske undersøkelser
- Real time PCR analyser
Rent sjøvann er svært viktig for en optimal produksjon, og Labora hjelper gjerne med å sikre kvaliteten på sjøvannet. Vi leverer kjemiske og mikrobiologiske vannanalyser for å kontrollere vannkvalitet i oppdrettsanlegg og i produksjonen, og dokumenterer effekten av UV anlegg.
I et fiskeslakteri er det viktig å ha gode internkontroller for å kunne tidlig avdekke eventuelle bakterieoppvekster i produksjonen. I Labora analyserer vi alle typer råstoff og produkter, samt utfører hygienekontroll i produksjonslokaler og på utstyr.
Ønsker du å vite mer om hvilke tjenester vi leverer til havbruksnæringen, kontakt faglig leder fiskehelse Eirik Wilkinson, tlf. 970 43 836 eller send epost til eirik@labora.no