I Vinden

Bodø i Vinden har presentert en flott artikkel på sine nettsider om jobber som kommer i kjølvannet av havbruksnæringa. Labora er stolte av å være partner med Bodø i Vinden og artikkelen vi er en del av kan leses i sin helhet her.

Skrevet av Kristina R. Johnsen;

– Stay curious!

Det er det vi alltid pleier å si. Vi sier aldri nei, og aldri at vi ikke kan. Her på huset har vi så stor kompetanse at vi setter oss inn i hva det skal være, sier Karianne Jakobsen, daglig leder i Labora.

Det er ingen nåde – plastsokkene må på om du skal få innpass til selv bare en svipptur innom kontoret. Men den strenge disiplinen stopper der. Det er fint lite som minner om stramt forskermiljø her inne hos Labora i Bodø. Det putrer i petriglass. Det flires i gangene.

Atmosfæren er boblende og munter. Attpåtil gløder den daglige lederen, Karianne Jakobsen, som en nyforelsket fjortis når hun skal gi ei kjapp innføring i hva selskapet driver med.

– Menneskene i denne bransjen er de beste – innovative og positive, sier hun.

Det er kanskje ikke så rart hun er begeistret. Alle yrker har øyeblikk og dager der man tenker “Åh, jeg er glad jeg valgte akkurat dette!”. Karianne opplever slike øyeblikk hyppig – veldig hyppig – i sin jobb. Kanskje særlig når hun står ute på havet og trekker inn frisk sjøluft. Hun føler seg levende. Med på noe som er større enn henne selv, forteller hun.

Sidekick til havbruket

De kaller seg detektiver i hvitt. En instans som samarbeider, kontrollerer, hjelper og tester. De tar vannprøver, undersøker fisk, og skaffer kundene oversikt over mikrobenes hemmelige liv. Det har de jaggu drevet på med siden 1957.

– Vi er veldig stolt over hva vi har fått til, sier Karianne til Bodø i Vinden.

Labora er altså et slags sidekick til havbruksnæringa. De hjelper kunder med hygiene og miljø, for å forebygge sykdom og sikre trygg mat. Plassert på kaikanten i Bodø, midt i et logistisk smørøye for fly, tog, buss i regionen. Her lander prøver fra hele Nord-Norge hos Labora bare timer etter at de er tatt.

– Vi har all mulig kommunikasjon på plass, herfra og ut i verden og tilbake. Det er et glimrende sted å basere seg i denne bransjen. Samtidig er vi en såpass stor by at man kan samle kompetansen som trengs, sier Labora-lederen.

Plasseringa i Bodø må altså ta skylden for at det har gått så radig unna de siste årene. For nå er de hele 22 ansatte i Labora – med en handfull nye fjes er ansatt bare iløpet av det siste året. Fra veterinærer til labmedarbeidere til SoMe- og mediesjefer til resepsjonist.

Markedsrådgiver Toril. Foto Kristina B. Johnsen

«The devil is in the details»

Karianne tar oss med til det aller helligste: Selve laboratoriet. Her står Maria K. Eilertsen og fyrer opp en flammeblåser. Hun regelrett griller utstyr og skalpell, før hun går løs på arbeidsoppgaven sin: skjærer i det som kunne vært dagens middag. Hun er en detektiv som undersøker om fisken har spor etter banditt-bakterien listeria. Maria var innom Labora på sommerjobb tidligere – nå har hun fagbrev og rocker laboratoriet dagen lang.

Maria K. Eilertsen, faglaborant. Foto: Kristina R. Johnsen

Også Jørunn Røsnes er fersk. Hun har jobbet på den vesterålske tråleren Prestfjord, men bestemte seg for å gå i land. Hun startet i april, og er profesjonell humørspreder i resepsjonen.

– Det er en spredning i alder og kjønn her, som bare funker så utrolig bra. Det er rett og slett et bra miljø og mye latter, sier hun, idet hun pakker opp en pakke fra en kunde, som akkurat ble levert på døra.

Pakken er fylt med – tilsynelatende ingenting. Reagensrør og flasker som inneholder ting som er så små at man ikke kan se dem engang. The devil is in the details. Jobben deres er tross alt å skjønne seg på alle de usynlige tingene som skjer oss mennesker imellom – og fisk imellom i en bransje med like store utfordringer som muligheter.

Foto: Kristina R. Johnsen