Marie jakter frisk fisk i nord

Tusenvis av kilometer unna sommerferie hjemme, har nittedølen funnet sommerjobb i Bodø.

av knut ingar hjertaas
redaksjon@varingen.no

– Jeg er en slags detektiv. Leter etter smitte og sørger for at fisk og sjømat er trygt å spise. Marie Engebregtsen hadde aldri vært i Nord-Norge. Da hun skulle søke studier, hadde hun lyst på et mindre sted. Løsningen ble Nord-Universitet i Bodø.
– Det er eksklusivt. Mye spennende natur, midnattsol og ikke minst det jeg blir bare mer og mer interessert i; marinbiologi.
I fjor høst startet hun bachelorstudiene i biologi. Det har hun på langt nær angret på. Ekstrastillingen hos Labora i fjor høst endte og opp som sommerjobb i år.
– Det er givende og utfordrende. Hver dag så tar vi masse prøver og tolker resultatene. Vår jobb er å sikre trygg og hygienisk sjømat, samt frisk fisk.

Veien videre

Labora er Nord-Norges største analyselaboratorium, plassert på kaia i Bodø. Selskapet har over 60 års erfaring med drikkevann, oppdrettsanlegg, produksjonsmiljø, slakteri, miljøstasjoner, dusjanlegg, avløp eller skip.
– Vi er utrolig stolte av våre sommervikarer, sier daglig leder i Labora, Karianne Jakobsen.
– Uten Marie og de tre andre vi har her i sommer, så er det vanskelig å opprettholde daglig drift. De mange millionene med laks langs kysten i Nord- Norge tar ikke sommerferie og prøver må tas hele tiden. Å tilby unge, lovende studenter et innblikk i denne delen av næringen, er også en del av vår bærekraftstrategi. Vi jobber kontinuerlig med å sikre rekrutteringen til kompetansearbeidsplasser i Nord-Norge.

Helt fersk

Marie hadde svært liten kjennskap til sjømat og havbruk da hun flyttet nordover. Det er langt fra Nittedal til nærmeste oppdrettsanlegg.
– Jeg har alltid likt biologi, nå trekkes jeg mer mot marinbiologi. Det virker utrolig spennende og ikke minst er det en næring som er i voldsom vekst.
– Du lengter ikke hjem til «vanlig sommer» i sør?
– Det har gått veldig greit. Jeg skal ha noe ekstra ferie utenlands, men sommeren her i nord har jo vært så ekstra fin i år. Dessuten har jeg svært gode kolleger og en spennende hverdag. Jeg angrer på ingen måter at jeg tilbringer sommeren her nord, sier Marie.

 

http://www.varingen.no