
Nå er det 20 år siden Labora startet driften – Det blir en storslått feiring!
Naturforskeren Charles Darwin sa en gang at det er de best tilpassede individene som overlever i kampen om tilværelsen. For 20 år siden ble laboratoriet og fiskehelsetjenesten i det kommunale Næringsmiddeltilsynet i Salten utskilt som et eget privat selskap under navnet Labora AS. Da vi ikke lenger var under kommunal kontroll var det nemlig ‘tilpassingen’ som skulle definere vår fremtid.
En krevende periode
Næringsmiddeltilsynet i Salten var eid av Salten kommunene frem til 2003. Da skulle tilsynsdelen overtas av staten, mens det ble opp til kommunen om laboratoriet og fiskehelsetjenesten skulle driftes videre. Det som på den tid skulle bli til Labora stod plutselig ved et veiskille.
Jorunn Rasch og Svein-Harald Hammer beskriver perioden som turbulent. De har begge jobbet i selskapet siden 80- og 90-tallet og husker godt da Labora ble til. Staten ville bare ha tilsynet, og ikke laboratoriet eller fiskehelsetjenesten. De som jobbet i laben på denne tiden måtte plutselig greie seg selv, og finne ut av hvordan denne kabalen skulle gå opp. Svein-Harald beskriver en utfordrende periode:
– Årene 2003 og 2004 bar preg av lave inntekter, og vi ble testet på tilpasningsstyrken. Det var et klart veiskille. Vi som jobbet på laben stod ovenfor et vanskelig valg mellom å finne en oss ny jobb eller stå i bresjen for å holde laboratoriet levende som privat aktør.
– Det var turbulente tider rundt eierforholdet til Labora i denne tiden, men det var fremdeles full pågang i laboratoriet. Vi fikk inn en jevn strøm av prøver i hele perioden og laboratoriet gikk for full maskin meddeler Jorunn.

Pådriverne har vært veldig viktige for oss
Når vi ble utskilt fra Næringsmiddeltilsynet i Salten ble det klart at noe mer måtte skje økonomisk sett for å holde Labora flytende. Det var spesielt én mann som gjorde en iherdig innsats for å skaffe midler. Dette var Birger Willumsen. Svein-Harald beskriver han som en stor pådriver, og mener Labora kan takke ham stort for innsatsen han har lagt ned for selskapet:
– Birger kjørte fra kommune til kommune for å skaffe strukturendringstilskudd. Han la ned en betraktelig arbeidsmengde, og som resultat lyktes han med bygge opp økonomisk hjelp for selskapet i startfasen mellom 2003 og 2004, og de påfølgende årene.
En annen viktig pådriver var Inger Alstad som jobber som laboratorieleder i denne perioden. Hun la ned en betydelig arbeidsinnsats for å trygge laboratoriets videre eksistens.
I 2004 ble Rolf Benjaminsen ansatt som daglig leder. Han blir også nevnt som en viktig pådriver i startårene for Labora. Daglig leder Karianne Klippenberg Jakobsen beskriver ham som en nøkkelfigur i prosessen med å løfte selskapet frem i startårene.
– Gjennom Rolf sitt kontaktnett i sjømatbransjen sørget han for et stort sprang mot kommersialiseringen, og ført til at selskapet i årene etter 2004, gradvis har kunnet stå på egne bein uten videre finansiell støtte fra kommunene.
Norges råeste laboratorium
I senere tid kan man undres over hvordan Labora har nådd den suksessen man ser i dag. Karianne mener nøkkelen til suksess har vært tilpasningsevnen til det åpne markedet og selskapets verdier. Selv har hun vært ansatt i Labora siden 2007, og hatt rollen som daglig leder siden 2014.
I løpet av perioden hun har ledet i selskapet har vi mer enn doblet oss i størrelse – fra 14 til 34 ansatte. Karianne forteller at selskapet har gjort en rekke avgjørende valg, som har ført til vekst:
– Fokuset på salg og marked har vært helt avgjørende for vår utvikling i løpet av 20-års perioden. Dette og faktum at vi har greid å vise kundene hvem vi er, hva vi står for og hva vi kan tilby har vært essensielt.
– Det legges merke til, at vi tilbyr vi god service, kvalitetsarbeid og er tilgjengelighet for kundene våre. Mange av kundene fremhever hjelpsomheten til våre ansatte. Dette er svært hyggelig. En del kunder får vi faktisk igjennom omdømme, og det er vi veldig fornøyde med, sier hun blidt, og legger til:
– I 2017 bygde vi nytt laboratorium på 1400 kvm på Rønvikleira. Dette ga oss en ny og moderne start på den videre utviklingen. I dag har vi Norges råeste laboratorium – og ser oss allerede om etter et nytt lokale å utvide videre i.
Vekst og videreutvikling er fremdeles sentrale begrep
I dag er Labora godt etablert og i stadig vekst. Arbeidsmengden og antall ansatte vokser i takt med selskapet vårt. Karianne ser på dette som et kvalitetsstempel, og et tegn på at tjenestene er ettertraktet.
Hun ser også en økt etterspørsel av konsulent- og rådgivningstjenester.
– Vi planlegger å styrke konsulentvirksomheten og fagrådgivningen som tilbys i dag, som følge av den økte etterspørselen. De ansatte har alltid vært tilpasningsdyktig, og levert det kundene har ønsket fra oss. Dette skal vi fortsette med fremover, slik at vi kan fortsette videreutviklingen og veksten vi har opplevd de siste årene.
Det blir en kjempefeiring av 20-års jubileet
Karianne ser frem til en storslått feiring:
– Jubileet kom veldig plutselig, sier hun humrende, og følger opp med:
– Plutselig var vi 20 år. Det er veldig hyggelig, og det må vi feire! Vi vil gjerne markere tiden med opplegg for kundene våre.
Hun ønsker å bruke muligheten til å gi noe tilbake til kundene og de ansatte i selskapet:
– Blant annet ønsker vi å invitere de kundene som enda ikke har vært i våre lokaler til å komme på besøk. De må jo se «Norges råeste laboratorium»!
– Vi ønsker også å gi noe faglig tilbake, så vi planlegger å holde flere fagseminarer i løpet av året, som blir gratis for kundene våre. I tillegg arrangerer vi nå i januar en staselig fest for våre ansatte og de som har vært med å bygge Labora. Her blir det rød løper, fakler, sjampanje og stor stas!
Følg med videre på sidene våre for oppdateringer, info og bilder fra jubileeumsåret vårt!