Tross stengte flyplasser opprettholder Labora normal drift

Av Harriet Lundberg, Kyst.no

Stengte flyplasser gir noen ekstra utfordringer for Labora i nord, samtidig har selskapet ledig kapasitet å tilby andre.

Hos fiskehelselaboratoriet Labora i Bodø har behovet for tjenestene deres og  analysemengden vært som normalt til nå.

– Å opprettholde vann og næringsmiddelsikkerhet er en samfunnskritisk funksjon, samt et kriteria for å kunne eksportere mat, så det er viktig for oss og våre kunder at vi klarer å opprettholde drift med god kapasitet, forklarer daglig leder Karianne Jakobsen.

Stengte flyplasser

Hun legger til at utfordringen så langt har vært å sikre alternative transportordninger for prøver innen tidsfristene, da flere flyplasser i nord ble stengt onsdag i forrige uke.

– Vi har funnet alternative transportruter. Prøvene vi får inn er stor sett tidssensitive, så effektiv transport er viktig.

Strenge hygieneregler

Daglig leder i Labora forteller at de kan bistå andre som har utfordringer med logistikk eller kapasitet. Foto: Lise Fagerbakk / Labora

Selskapet har en medarbeider i karantene og to som er hjemme med lettere forskjølesessymptomer.

– Disse følger helsemyndighetens anbefaling, og blir hjemme til en dag etter de ikke har symptomer, sier hun.

Administrativt personell benytter hjemmekontor og selskapet skjermer kritisk analysepersonell med strenge interne hygieneregler.

– Det fungerer fint med bruk av digitale plattformer som f.eks Teams.

Daglig leder forteller også at hygieneregler er strammet inn i kontakt med oppdrettere.

– Vi har en fast kontaktperson til hvert anlegg. I tillegg følger vi oppdrettsanleggenes egne innstrammede hygieneregler.

Krevende situasjon

Videre forteller Jakobsen at situasjonen er svært krevende for mange, og at de opplever stor fleksibilitet og samhandling fra alle sine samarbeidspartnere, for å få hjulene til å gå rundt.

– Som Nord-Norges største laboratorium med avdelinger i transportknutepunktene Bodø og Tromsø, har vi har også åpnet for å bistå andre laboratorier som sliter med kapasitet eller logistikk, sier hun avslutningsvis.

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss på epost eller telefon.