Sikkerhet og personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Jeg forstår", samtykker du i bruken av slike teknologier.

ANDRE FISKESYKDOMMER

Kilder: Veterinærinstituttet og Labora fiskehelsepersonell

  • Paramoeba perurans (AGD / gjelleamøbe)

    AGD er et verdensomfattende problem for oppdrettsnæringa. Amøben angriper gjellene og gir en massiv betennelsesreaksjon. Dette gir en kraftig reduksjon i gassutvekslingen over gjellene, og fisken vil i alvorlige tilfeller kveles. Sykdommen sees hos flere arter, men i Norge er den mest aktuell hos laksefisker og rognkjeks. Amøben trives best ved temperaturer fra 10-12⁰C, og har ikke blitt et problem i Nord-Norge (selv om den trekker stadig nordover langs kysten). Affisert fisk blir gjerne slapp, og samles i vannoverflaten. Grumsete vann, høy tetthet og tidligere gjelleskade regnes som risikofaktorer.

    Diagnosen stilles ved påvisning av amøben med PCR. Behandling er overføring til ferskvann i flere timer.

  • Lidelser hos rensefisk

    Rognkjeksens Flavivirus (Lumpsucker Flavivirus)

    Dette er det første rognkjekspatogene viruset til å gi problemer i norsk oppdrett. Viruset ble oppdaget høsten 2016, og har gitt flere utbrudd, både ho settefisk og i sjø. Det er fortsatt mye uvisst om denne sykdommen og dens betydning, men patologien karakteriseres ofte av en lys, knudrete lever.

    Atypisk furunkulose (Atypisk Aeromonas salmonicida)

    I Norge var det et stort utbrudd av Furunkulose hos oppdrettslaks på slutten av 80-tallet. Det ble satt til verks effektive smittehygieniske tiltak og produsert en god, oljebasert vaksine for å få bukt med dette. Atypiske varianter av bakterien gir en atypisk variant av denne sykdommen som rammer en rekke fiskearter som torsk, kveite, steinbit, leppefisk og rognkjeks. Sykdommen sees langs hele kysten, både i settefiskanlegg og i sjø. Hos både rognkjeks og leppefisk kan sykdommen enten et akutt eller et kronisk forløp, men fører uansett til høy dødelighet. Det meste av oppdrettet rognkjeks vaksineres i dag mot Atypisk furunkulose.

    Vibrio

    Er et problem hos både rognkjeks og leppefisk. Det finnes mange arter av denne bakterien, noe som gjør diagnostikken vanskelig. Utbrudd fører ofte til høy dødelighet, med symptomer som sår, utspilt gatt, bleke gjeller, væske i buk og betent tarm. Som regel knyttes utbrudd til stressrelaterte årsaker som håndtering, dårlig vannkvalitet, osv. Oppdrettet rognkjeks vaksineres mot vibriose.

    _____________________________________________________

    Tenacibaculum sp. kan også gi sår hos rensefisk.

    Moritella viscosa kan også gi sår hos rensefisk.

    Rognkjeks kan også smittes av Peramoeba perurans, særlig når den står sammen med smittet laks.