Sikkerhet og personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Jeg forstår", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Vi holder folk og næring trygg og frisk

Nord-Norges største laboratorium og en fiskehelsetjeneste med lang fartstid.

#DETEKTIVERIHVITT BEREDSKAP

BLOGG

Siste nytt fra Labora

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Les flere ofte stilte spørsmål om våre laboratorietjenester her. Vi fyller på med relevante spørsmål og svar kontinuerlig.

Les også ofte stilte spørsmål innen fiskehelse og hjelp til å tolke prøveresultat.

 • Hvorfor blir fisk i oppdrett oftere syk en villfisk?

  Alle dyr (også mennesker) som blir holdt sammen med mange individer av samme art (såkalt monokultur) vil bli mer utsatt for smitte og epidemier enn individer som har mindre omgang med egen art. Stort sett kommer smitte fra egen art, slik at man i en monokultur blir utsatt for mange flere potensielle smittekilder. Man kan, til en viss grad beskytte seg mot denne effekten ved å ha individer med god beskyttelse (god almen helse, vaksiner), og å verne seg mot smitte (soneinndeling, screening mot sykdom).

 • Hvorfor lukter vannet mitt vondt?

  Av og til kan det forekomme uønsket lukt på drikkevannet. De fleste spørsmålene vi får er «hvorfor lukter vannet mitt som råtne egg/svovel, myr/jord eller olje/metall?».

  Lukter vannet som råtne egg/svovel, kan det være at vannet trenger å luftes. Snakk med rørlegger/de som boret brønnen om problemstillingen.

  Lukter vannet myr/jord, er det ofte overflatevann som ligger i nærheten av en myr, eller noe fra grunnen/jorden som har kommet i drikkevannskilden. Typisk sjekker laboratoriet vårt da for humus/farge, pH og organisk stoff i vannet. Bestill vannanalyse. Denne type lukt av vannet, kan også variere etter sesong og værvariasjoner.

  Lukter vannet olje/metall, kan det enten være en lekkasje i nærheten av din drikkevannskilde, industri som lagrer olje/oljefat i bakken, eller det kan være noe i rørene. Ta kontakt med kommunen for å høre om det har vært en lekkasje i nærområdet. Om det ikke har vært lekkasje, ta kontakt med en rørlegger. Vi kan analysere vannet i laboratoriet vårt, og undersøke hvilke metaller som befinner seg i det. Se bestill vannanalyse. Vi kan også analysere vannet for olje.

 • Hvordan vet jeg at drikkevannet mitt er trygt å drikke?

  Det er vanskelig å vite om det er trygt å drikke vannet, uten å vite hvilke og hvor mange mikrobiologiske og kjemiske parametere som er i det. Disse vil alltid være naturlig tilstede i vannet, men man må ha oversikt over mengden, og om det går under eller over grenseverdiene. Om vannet for eksempel inneholder mikrobiologiske bakterier som ecoli, intestinale enterokokker og/eller koliforme bakterier, kan du bli akutt syk. Om vannet inneholder mange uønskede kjemiske forbindelser, vil det over lengre tid kunne være helseskadelig. I laboratoriet vårt analyserer vi for flere ulike parametere innen mikrobiologi og kjemi, og kan hjelpe deg med å tolke resultat og anbefale behandlinger.

 • Hva bør jeg sjekke i drikkevannet mitt?

  Bakterieinnhold, pH, ledningsevne, farge og turbiditet (klarhet) bør undersøkes og helst ved forskjellige årstider. Vi anbefaler også en lukt- og smakstest. Les også «vit hva du drikker».

 • Jeg har fått kokevarsel, hva gjør jeg nå?

  Hvis vannverket ditt har fått beskjed om at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, kan vannet gjøre deg syk. Vannverket vil da sende ut kokevarsel. Koking av vannet vil drepe virus, parasitter og bakterier. Vannet bør fosskoke i minst 1 minutt. Alt vann som drikkes må være kokt.

  I tillegg til drikkevann, er det en fordel å bruke kokt vann til:

  • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100°C
  • Kaffe (kaffetrakteren koker ikke vannet).
  • Isbiter
  • Skylling av salat, frukt og grønnsaker som ikke skal kokes.
  • Tannpuss.

  Ukokt vann kan brukes til:

  • Koking av mat
  • Håndvask
  • Dusjing (pass på å ikke svelg vann og vær forsiktig med eldre/småbarn og folk med dårlig immunforsvar)
  • Oppvaskmaskin
  • Klesvask
  • Renhold i hjemmet.

  (kilde: folkehelseinstituttet)

 • Hva er Legionella?

  Legionellabakterier er naturlige vannbakterier som finnes i små mengder i naturen. Bakterien kan blomstre opp alle steder med stillestående vann med temperaturer rundt 25-40 °C, og der den har tilgang til næringsstoffer. Legionella blir overført via aerosol (mennesker som puster inn små vanndråper), som dannes fra vannbaserte anlegg som for eksempel dusjer, kjøletårn, fontener, VVS-anlegg, klimaanlegg med luftfukting og basseng m.m. (kilde: folkehelseinstituttet)

  Les mer om legionella på folkehelseinstituttet sine sider.

  Les også “Kan man bli syk av Legionella?“.

INSTAGRAM