Sikkerhet og personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Jeg forstår", samtykker du i bruken av slike teknologier.

BESTILL BASSENG- OG DUSJANALYSER

Vi utfører fysikalske, kjemiske analyser og mikrobiologiske analyser av vann fra basseng og dusj.

Last ned avtaleskjema for basseng og dusjprøver og fyll inn så nøye som mulig – legg ved i epost bestilling. Du kan også skrive ut, fylle ut skjema og sende den sammen med prøvene.

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon om utfylling av skjema, ring oss på 75 56 63 00 eller send epost til firmapost@labora.no.

 

Avtaleskjema basseng- og dusjanalyser

Avtaleskjema basseng og dusj

Prøveuttak av basseng og dusjprøver

Prøvetakingsflasker og annet nødvendig prøvetakingsutstyr er inkludert i analyseprisen. Flasker kan hentes hos Labora, eller vi kan sende flaskene pr post (fraktkostnad etterfaktureres kunde). For analysepriser og bestilling av prøvetakingsflasker ring oss på 75 56 63 00 eller send epost til firmapost@labora.no. Oppgi informasjon i epost bestilling: kontaktinformasjon, leveringsadresse for prøveutstyr, forventet innsending av prøve, antall basseng og dusjer som det er ønskelig å kontrollere og beskrivelse av hva som skal analyseres for.

Merking og håndtering av flasker:

 • Merk flasken før fylling med vannfast tusj så prøven kan identifiseres med sted, dato, klokkeslett og prøvetaker.
 • Hold flasken om den nedre enden med den ene hånden og fjern korken med den andre. Flaskemunningen og den delen av korken som kan komme i berøring med vannprøven skal ikke berøres av hender eller på annen måte.

Prøvetaking fra basseng:

 • Mikrobiologiske prøveflasker, rød kork: Ved klorbehandling av vannet er det viktig at det brukes sterile vannprøveflasker tilsatt natriumthiosulfat. Dykk flasken (min 250 ml m/natriumthiosulfat) raskt under overflaten og før den sakte, med åpningen først, fremover i en sammenhengende bevegelse inntil flasken er ca. 4/5 full, slik at det gjenstår et tilstrekkelig luftvolum for å sikre god blanding. Blir flasken for full helles noe av.
 • Kjemiske prøveflasker, blå kork: Ved kjemisk analyse trenges minimum 500 ml tatt på flaske med blå kork og uten natriumthiosulfat. NB! skyll prøveflasken med vann før den fylles opp, fyll flasken helt opp (minst mulig luft).

Prøvetaking fra dusj, vann (Kimtall 37 ⁰C, Legionella og amøber):

 • Juster blandebatteriet til lunket og hold flasken (min 1000 ml m/natriumthiosulfat (rød kork)) foran dusjstrålen. Kranen åpnes helt for å få størst mulig trykk på dusjhodet. Det første vannet som kommer skal samles inntil flasken er helt full. Merk: hvis kun Kimtall 37 ⁰C ønskes er det tilstrekkelig med 250 ml.

Prøvetaking fra dusj, svaber (Legionella):

 • Utføres etter at vannprøven er tatt. Ved svabring er det ønskelig å få med biofilmen som ligger inne i dusjhodet. Dusjhodet demonteres og svaber føres inn fra begge sider og gnikkes mot innerveggen. Samme svaber føres også inn i dusjslangen/røret før den settes tilbake i transportmediet. Svaberen merkes med sted, dato, klokkeslett og prøvetaker.

Sende basseng og dusjprøver til Labora

Labora må kontaktes i forkant av forsendelse, ring oss på 75 56 63 00. Prøvene kan sendes mandag til torsdag og tidligst tas ut kl. 10.00 på forsendelsesdagen.

 • Prøvene må være ankommet laboratoriet, helst innen 12 timer og senest 22 timer etter prøveuttak.
 • Prøvene skal lagres/transporteres ved 5 ± 3⁰C, bruk kjøleelement på varme dager.
 • Ved bruk av Posten/Bring (bruk kjøleelement) må ekspress over natt benyttes.
 • Ved bruk av buss, båt eller fly skal prøvepakken være kartert/registrert.
 • Labora skal ha beskjed på telefon før kl. 10 den dagen prøvene ankommer Bodø slik at vi kan arrangere henting hos transportør, evt. etterlyse prøver som ikke ankommer som avtalt. Vi tar et hentegebyr for prøver som hentes fra båt, buss etc.

Prøver sendes til postadresse: Labora AS, Klinkerveien 8, 8006 Bodø

Leveringstid for prøvesvar på basseng- og dusjanalyser er normalt 3 virkedager, avhengig av hvilke analyser du ønsker. Det varsles på telefon ved avvik. Hasteanalyser må avtales på forhånd, og medfører tillegg i prisen. Hasteanalyser gjelder først og fremst analyser for kjemiske parametere. Hasteanalyser for mikrobiologi er begrenset, da bakteriene trenger et bestemt antall timer for å vokse opp i hht standard.
Ønsker du mer informasjon om basseng- og dusjanalyser ring oss på 75 56 63 00 eller send epost til firmapost@labora.no.
*Ved behov kan Labora reise ut å ta prøver for deg og være behjelpelig med opplæring, utforme internkontroller og prøvetakingsplaner.